Cesarskie cięcie to, mimo, iż postrzegane często jako wygodniejsza alternatywa dla porodu siłami natury, poważny zabieg. Organizm potrzebuje po nim czasu na dojście do siebie. Pomóc w tym może także odpowiednia dieta, która wzmocni, odżywi organizm i doda sił.
Ilość cesarskich cięć wykonywanych na życzenie ciągle rośnie. Wiele kobiet wybiera CC ze strachu przed porodem naturalnym, uważając, że jest to dobra, wygodniejsza alternatywa. Niekoniecznie tak musi być. Cesarka to jednak poważna operacja wykonywana na powłokach brzusznych, po której następuje (często bolesny) okres rekonwalescencji. Organizm potrzebuje czasu na dojście do siebie i do pełnej sprawności.
Oprócz postępowania zgodnie z zaleceniami lekarza, należy wziąć pod uwagę dostosowanie diety do zaistniałych okoliczności. Bardzo często mamy po cesarce zaczynają stosować dietę polecaną dla kobiet karmiących, podczas gdy w czasie dochodzenia do siebie po operacji należy raczej zmienić jadłospis na taki dla osób przechodzących rekonwalescencję.
Można pomyśleć, że to fanaberia, że przecież dieta cudów nie zdziała, wystarczy jeść „normalnie”. Cóż, nie do końca tak jest. Wszystko zależy co oznacza owo „normalnie”. Po cesarskim cięciu organizm musi się zregenerować, a ponieważ małe dziecko potrzebuje mnóstwo uwagi, najlepiej, jeśli jego mama dojdzie do siebie jak najszybciej.
Wbrew pozorom dieta może bardzo pomóc (albo – zaszkodzić – jeśli jemy niezdrowo) w powrocie do formy. W tym okresie należy organizm wesprzeć dostarczając mu odpowiednich składników odżywczych, które wpłyną na szybszą regenerację. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, na funkcjonowanie, na stan nie tylko fizyczny, ale i psychiczny. Warto zadbać o to, co ląduje na naszym talerzu w tym szczególnym okresie.
Warto zacząć od tego, czego nie wolno jeść po cesarskim cięciu (pomijając fakt, że najlepiej nie jeść tego w ogóle…). Z pewnością koniecznie trzeba wyeliminować wszelkie fast foody, słodycze, słodzone napoje, a także żywność wysoko przetworzoną i zawierającą szkodliwe tłuszcze. Lepiej nie przygotowywać sobie też potraw smażonych, ale postawić raczej na gotowanie na parze, pieczenie.
Dobrze zrezygnować także z kofeiny, czyli kawy oraz napojów energetycznych, a także potraw, które mogą powodować wzdęcia, jak rośliny kapustne i strączkowe, a także napoje gazowane.
Jadłospis po cesarskim cięciu musi zawierać jak najwięcej produktów wartościowych, odżywczych. Powinna być to dieta zdrowa (absolutnie nie odchudzająca), dostarczająca witamin i minerałów. Warzywa i owoce to nasi przyjaciele w tym okresie, podobnie jak pełnoziarniste produkty zbożowe czy wysokiej jakości źródła białka.
Na te składniki warto zwrócić szczególną uwagę:
Pozostałe artykuły w kategorii: ABC płodności
Ćwicz, gdy starasz się o dziecko
Badanie cytologiczne – rób je regularnie!
Hormon rządzi – kobiety i ich humory
Konflikt serologiczny – kiedy występuje?
Przygotowania do ciąży – kwas foliowy
10 wskazówek, jak zwiększyć płodność u mężczyzn
Kosmetyki apteczne – czy rzeczywiście lepsze?
Kawa i dieta bogata w tłuszcze nasycone zmniejszają szanse na ciążę
Serwis Staraniowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.