Nieodłącznym elementem tradycyjnego obiadu jeszcze kilkanaście lat temu były gotowane ziemniaki. “Zjedz chociaż mięsko, a ziemniaczki zostaw” – namawiała nas często mama. Natomiast ryż był raczej rzadkim dodatkiem, do którego Polacy przekonali się z czasem w późniejszych latach. Z tego artykułu dowiesz się, kilka przydatnych faktów na temat ryżu. Konkretnie wyjaśniamy, na przykład dlaczego warto go jeść, czy jest zdrowy i jak go przyrządzać. Omówimy także jego rodzaje i poznamy ciekawe właściwości.
Gdzie uprawiany jest ryż?
Ryż to jedno z najbardziej popularnych zbóż uprawianych w Azji. Głównie w tym rejonie ludzie jedzą ryż każdego dnia. Ze względu na swoje właściwości jest także bardzo lubiany w Europie. Ryż jest bardzo sycący, a jednocześnie mogą go jeść ludzie będący na diecie lekkostrawnej. Również przy odchudzaniu warto o nim pamiętać. Jeśli chcesz nieco stracić na wadze wiedz, iż żołądek trawi go powoli. W przypadku, gdy chcesz go na stałe włączyć do swojej diety, rozważ nabycie garnka do gotowania ryżu.
Jakie są rodzaje ryżu i czym się różnią?
Ze względu na długość ziarna wyróżniamy ryż: długoziarnisty, średnioziarnisty oraz krótkoziarnisty. Każdy rodzaj inaczej się gotuje i przyrządza. Popularną odmianą długoziarnistego, jest ryż jaśminowy. Najlepiej gotować go w ryżowarze. Pamiętaj, aby koniecznie nie solić go ani nie przepłukiwać, gdy już będzie gotowy do spożycia. Ryż długoziarnisty zawiera niską zawartość skrobi, w odróżnieniu od średnioziarnistego.
Innym popularnym sposobem podziału jest kryterium koloru. Najbardziej powszechny jest ryż biały, aczkolwiek występuje też brązowy, czerwony i czarny. To właśnie ten pierwszy jest uznawany za najbardziej kaloryczny, natomiast jeśli jesteś na diecie wybierz ten brązowy charakteryzujący się mniejszą kalorycznością. Dodatkowo jest on po prostu zdrowszy – koniecznie pamiętaj o tym przy kolejnej wizycie w sklepie.
Jakie są zdrowotne właściwości ryżu?
Warto wiedzieć, że ryż dostarcza naszemu organizmowi dużo węglowodanów, które są przecież źródłem energii. Zawiera także magnez, potas i błonnik, czyli istotne składniki odżywcze. Najzdrowszym rodzajem ryżu jest pełnoziarnisty, przykładowo brązowy. Spożywanie kolorowych odmian ryżu jest korzystne dla zdrowia, również ze względu na to, że pozwala on zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca bądź otyłość. Istnieją specjalne maszyny do gotowania ryżu ułatwiające jego przyrządzanie. Mogą to być przykładowo ryżowary lub specjalne garnki do jego gotowania.
Maszyna do gotowania ryżu – czy warto kupić?
Wbrew pozorom ugotowanie ryżu to nie taka prosta sprawa. Niestety zbyt długie jego gotowanie, może zepsuć jego wyjątkowy smak. Chyba każdy z nas kiedyś miał okazję jeść ryż w wersji rozgotowanej i wie, że nie jest to nic przyjemnego. Warto zatem zainwestować w odpowiednie naczynie do gotowania ryżu, np. garnki które pozwolą na idealne jego przyrządzenie. Taki sprzęt zadba o konsystencję i smak naszego jedzenia czyniąc je idealnym do spożycia.