Tłuszcze trans – dlaczego należy je ograniczać?

dodany: autor: Paulina Wójtowicz Komentarze 0
iStock_000002983698XSmall

„Cywilizacyjny zabójca”, „ukryta broń”, „wszechobecne i zabójcze”, „wróg każdej diety” – wyrażeń opisujących szkodliwe działanie tłuszczów trans jest całe mnóstwo. I choć każdy z nas słyszał o zgubnych konsekwencjach ich spożywania w codziennej diecie, niewielu wie, w których produktach ich szukać i dlaczego właściwie należy je ograniczać.

Tłuste zdrowie

Tłuszcze to jedne z najważniejszych składników odżywczych, biorących udział w szeregu proceso-wych, kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Lipidy pełnią istotną rolę m.in. w syntezie hormonów tkankowych, dostarczaniu energii, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Większość z nich, spożywana w odpowiedniej ilości, nie szkodzi zdrowiu, niektóre jednak mogą powodować różne dolegliwości, a nawet prowadzić do groźnych chorób. Mowa tu przede wszystkim o tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, zawartych m.in. w smalcu czy maśle, które są przyczyną „złego” cholesterolu i wyjątkowo sprzyjają tyciu, a także izomerach trans kwasów tłuszczowych (ich najbardziej znanym źródłem jest twarda margaryna), znanych powszechnie jako tłuszcze trans.

Prosto w serce

Źródłem tłuszczów trans jest nie tylko słynna twarda margaryna. To także słodycze, gotowe wypieki o długim terminie przydatności, a także nieśmiertelne fast foody.

Tłuszcze trans powstają jako skutek uboczny procesu utwardzania olejów roślinnych (odbywa się to przez uwodornienie, pod bardzo wysokim ciśnieniem). Jest on powszechnie stosowany w produkcji spożywczej, więc szkodliwe tłuszcze trafiają na półki masowo w postaci różnorodnych smakołyków. Większość państw nie reguluje prawnie kwestii związanych z powszechnością „ubogacania” produk-tów tłuszczami trans, producenci więc nie czują się w obowiązku informować swoich potencjalnych klientów o szkodach, jakie te kwasy tłuszczowe mogą poczynić w organizmie. A te zrzeszają się w całą grupę groźnych schorzeń, które mogą nie tylko zniszczyć zdrowie, ale i odebrać życie. Najpowszechniejszym skutkiem nadmiaru tłuszczów trans w diecie są problemy sercowe, z miażdżycą na czele, ale istotna jest także redukcja „dobrego” cholesterolu i wzrost poziomu cukru we krwi. Tłuszcze trans sprzyjają rozwojowi nowotworów – badania przeprowadzane przez francuskich naukowców sugerują, że kobiety spożywające zbyt wiele produktów ze szkodliwymi tłuszczami są dwukrotnie bardziej narażone na zachorowanie na raka piersi; mężczyznom szczególnie zagraża zaś rak jelita grubego.

„Trans-kryjówki”

Źródłem szkodliwych lipidów są przede wszystkim tzw. tłuszcze widoczne, takie jak margaryny (szczególnie te twarde, dostępne w papierowych opakowaniach), fast foody i chrupki. Ale tłuszcze trans obecne są także w słodyczach i przekąskach, przede wszystkim tych o długim terminie ważności, a więc specjalnie przetworzonych – zupkach i daniach w proszku, gotowych ciastach i ciastkach. Izomerów trans używa się powszechnie w restauracjach i smażalniach – jako składnik produktów tłuszczowych, np. olejów, przedłużają one ich użyteczność – a także w piekarniach i cukierniach, gdzie są odpowiedzialne za chrupkość i aksamitną miękkość wypieków. Powszechność występowania tłuszczów trans w produktach spożywanych na co dzień, niemal uniemożliwia wyeliminowanie ich z diety. Ważne jest więc ograniczanie tych przekąsek, które z pewnością tłuszcze trans zawierają (np. fast foodów) i rozważne, ostrożne zakupy innych produktów (warto czytać etykiety!). Produkty pozbawione tego „cichego zabójcy” są też dostępne w ofercie sklepów ze zdrową żywnością.

Twoja ocena: 12345
Loading...Loading...

Pozostałe artykuły w kategorii: ABC płodności

zobacz wszystkie artykuły w tej kategorii

Nikt jeszcze nie skomentował artykułu. Bądź pierwszy!

Serwis Staraniowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pomóż nam rozwinąć portal Wyraź opinię, zasugeruj poprawki