Bożonarodzeniowe słodkości

Strona główna Forum Forum publiczne Gwiazdkowe forum świąteczne Bożonarodzeniowe słodkości

Temat zawiera 3 odpowiedzi, i ma 2 odpowiedzi, ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of Monika Monika 1 rok, 11 miesięcy temu.

Oglądasz 4 posty - 1 z 4 (of 4 total)
  • Autor
    Posty
  • #1294
    Profile photo of Monika
    Monika
    Administrator

    Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na słodkości świąteczne
    Ja planuję w tym roku wypróbować następujący przepis:

    PIERNIKI ŚWIĄTECZNE
    Składniki, około 40 sztuk:

    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżki miodu
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 torebki przyprawy piernikowej
    • 1 łyżka masła
    • 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
    • około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
    Przygotowanie:

    Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie – masło i jedno jajko.
    Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
    Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
    Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.


    #1345
    Profile photo of test-optart
    Kalina
    Uczestnik

    Ja tradycyjnie zdaję się na rodzinę ;) Robimy wspólną wigilię, która z reguły odbywa się u nas w domu, więc ja odpowiadam za tradycyjne dania, a deser przynoszą goście :)


    #3833
    Profile photo of Monika
    Monika
    Administrator

    A może jak się komuśnie udało zrobić pierniczków na święta, to może pierniczki w karnawale?


    #5401
    Profile photo of Monika
    Monika
    Administrator

    Ciasto na pierniki przygotowane

     


Oglądasz 4 posty - 1 z 4 (of 4 total)

Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.

Serwis Staraniowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pomóż nam rozwinąć portal Wyraź opinię, zasugeruj poprawki