Czy zdrowe jedzenie musi być drogie?

dodany: autor: Paulina Wójtowicz Komentarze 0
iStock_000006793585Medium

Zdrowa żywność kojarzy nam się z wysoką jakością i, niestety, równie wysoką ceną. Tymczasem alarmujące dane o stopniu przetworzenia produktów, które są obecne w naszym codziennym menu, niejako zmuszają do przejścia na zdrowszy styl bycia i – tym samym – odżywiania. Jak zmodyfikować nawyki żywieniowe i… nie zbankrutować?

Zmienić myślenie

Zmiana nawyków żywieniowych to przede wszystkim zmiana myślenia. Zdrowe jedzenie jest tanie i łatwo dostępne, grunt to wiedzieć, co i dlaczego w codziennym menu warto zastąpić zdrowszym odpowiednikiem.

Zmiana myślenia o zdrowym stylu życia i zdrowej diecie o podstawa przejścia na prawidłowe, zbilansowane odżywianie się.  Myślenie wielu z nas zatrzymało się na etapie wejścia na rynek sklepów i stoisk ze zdrową żywnością, w których mogliśmy znaleźć towary ekskluzywne – oryginalne, naturalne, ekologiczne i pochodzące z rozmaitych zakątków świata, ale o bardzo wygórowanych cenach. Tymczasem dziś zdrowa żywność jest dostępna już niemal w każdym sklepie, a i jej ceny zdecydowanie różnią się od tych, które jeszcze do niedawna powodowały szybki odwrót. W naszym szybkim, zabieganym codziennym życiu świadome, przemyślane zakupy stanowią duży problem. Niewielu z nas ma czas, by spędzić w sklepie minimum kilkanaście minut, by przeczytać w spokoju etykiety produktów, które wkładamy do koszyka, a już tym bardziej porównać je ze stojącymi obok. Na sklepowych półkach nie szukamy też zdrowych produktów, bo jesteśmy przekonani, że te znajdują się wyłącznie w „drogim dziale z ekologiczną żywnością”. Tymczasem także w supermarketach coraz częściej można znaleźć zdrowsze odpowiedniki kalorycznych i pełnych konserwantów, groźnych tłuszczów i cukrów produktów. W dodatku – w cenach zbliżonych lub nawet bardziej atrakcyjnych od tych, które powinniśmy z diety wyeliminować. Ale zdrową żywność możemy także dostać o wiele bliżej niż myślimy, bo… we własnym domu.

Zdrowe i znane

Okazuje się bowiem, że zdrowo i tanio można zjeść bez większego wysiłku, kupując w pobliskim warzywniaku i osiedlowym sklepie. A takie produkty większość z nas ma każdego dnia w swojej lodówce.

Kluczem do sukcesu jest wiedza o tym, w które produkty warto zainwestować. Jest ich całkiem sporo, to choćby:

  • owoce i warzywa, i to zarówno świeże, sezonowe, jak i mrożone (w warunkach domowych lub sklepowe), zdecydowanie zaś nie kupne przetwory (są pełne konserwantów),
  • kasze (np. gryczana, jęczmienna, jaglana), które mają wiele wartości odżywczych i z powodzeniem mogą zastąpić podczas obiadu ziemniaki czy ryż,
  • płatki owsiane – zdrowsze od kukurydzianych, atrakcyjne cenowe, bogate w wartościowe składniki i bardzo sycące,
  • jogurty, nadające się zarówno do porannego musli, jak i połączenia ze świeżymi lub rozmro-żonymi owocami (to zdrowsza alternatywa dla sklepowego jogurtu owocowego, w którym owoce stanowią śladową ilość),
  • naturalne napoje, a najlepiej świeżo wyciskane soki (te z sezonowych produktów to koszt mniejszy od kupionego w sklepie gotowego soku – bez cukru, ale za to z toną środków kon-serwujących) i woda, choćby z dodatkiem (cytryny, mięty lub innych owoców),

i wiele, wiele innych, z których możemy wyczarować pyszne śniadania, kolacje i przekąski. Także dania główne warto urozmaicać. Dobrym pomysłem jest częstsze przygotowanie zup – także tych w formie kremu, które nie wymagają dużo czasu i składników, a są bardzo pożywne. W przypadku „drugich dań” warto wzorować się na piramidzie zdrowego żywienia, która wskazuje, które produkty jeść częściej, a które rzadziej. Przy tak rozłożonych kosztach nawet dwukrotny w ciągu jednego tygodnia zakup ryb nie obciąży zbytnio naszego budżetu.

Gdzie kupować?

Biorąc pod uwagę powyższy spis, z zakupem zdrowych produktów nie powinniśmy mieć żadnych problemów. Są dostępne niemal wszędzie, a im większy jest sklep, do którego się wybieramy, tym większa szansa mieć w czym wybierać. Do łask wracają także targi i owocowo-warzywne ryneczki, w obrębie których można znaleźć mnóstwo świeżych, godnych zaufania produktów (od owoców i warzyw, przez jaja, aż po wędliny, mięsa i ryby), i to o wiele tańszych niż w sieciowych sklepach. Jeśli na co dzień nie mamy czasu lub możliwości, by na takie zakupy się wybrać, warto zaplanować je na weekend i za jednym zamachem wyposażyć lodówkę na cały tydzień. Kupienie składników zdrowego menu na takim targu to spora oszczędność – nie tylko pieniędzy, ale i czasu.

Twoja ocena: 12345
Loading...Loading...

Pozostałe artykuły w kategorii: ABC płodności

zobacz wszystkie artykuły w tej kategorii

Nikt jeszcze nie skomentował artykułu. Bądź pierwszy!

Serwis Staraniowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pomóż nam rozwinąć portal Wyraź opinię, zasugeruj poprawki