Alergia – nawracający problem

dodany: autor: Agnieszka Kęsek Komentarze 0
alergia

Można śmiało stwierdzić, że alergia to choroba cywilizacyjna. Coraz więcej i więcej osób odkrywa, że jest na coś uczulonych. A alergenem może być niemal wszystko, począwszy od pyłków roślin, poprzez kurz, sierść, jedzenie, aż po składniki kosmetyków. Reakcje alergiczne bywają bardzo łagodne i nie przeszkadzają zbytnio w normalnym funkcjonowaniu, ale zdarza się, że bez leków ciężko się obyć…

Czym jest alergia?

Alergię można także nazwać uczuleniem lub nadwrażliwością. Ten drugi synonim bardzo dobrze oddaje jej naturę. Alergia to bowiem nadmierna reakcja organizmu na oddziaływanie różnych, w normalnych okolicznościach zupełnie niegroźnych, substancji (tzw. alergenów). Co ważne, same alergeny nie mają na organizm negatywnego wpływu. Kluczem do całej sytuacji jest to, że nasze ciało jest na nie zbyt wrażliwe. Uważa, że dana substancja jest szkodliwa, więc po zetknięciu z nią zapoczątkowuje szereg reakcji mających na celu jej neutralizację i usunięcie z organizmu.

Alergeny i reakcje alergiczne

Alergeny można podzielić na kilka rodzajów. Najpopularniejsze, najbardziej powszechne z nich to:

1.    Alergeny wziewne
Do organizmu dostają się kiedy wdychamy powietrze, a więc w dość… bezproblemowy sposób. Ciało na kontakt z nimi reaguje alergicznym nieżytem nosa, łzawieniem oczu, może rozwinąć się także astma.

Najczęstszymi alergenami wziewnymi są:

  • Pyłki traw, drzew (zarówno liściastych, jak i iglastych), chwastów, zbóż.
  • Roztocza kurzu – czyli bardzo małe stworzonka żywiące się złuszczonym naskórkiem i mieszkające razem z nami, przede wszystkim w pościeli. Chodzi głównie o ich… odchody, które są największym alergenem.
  • Sierść lub pierze zwierząt – nie tylko koty i psy powodują alergię, są to także myszy, chomiki, świnki morskie, papużki czy gołębie.

2.    Alergeny pokarmowe
Jak wskazuje nazwa, są to alergeny, które, w dużym uproszczeniu, zjadamy. Grupa alergenów pokarmowych jest bardzo szeroka. Uczulać mogą zarówno dodatki do żywności (konserwanty, barwniki), jej składniki (gluten), jak i konkretne produkty, np. cytrusy, pomidory…
Objawy tego typu alergii dotyczą typowo układu trawiennego, a więc wymioty, biegunka, wzdęcia, ból brzucha. Zdarzają się też reakcje w obrębie jamy ustnej (swędzenie, opuchlizna). Czasem symptomy pojawiają się na skórze (np. wysypka), a nawet dotyczą układu oddechowego (kichanie, chrypka).
3.    Alergeny kontaktowe
Reakcję organizmu wywołują po kontakcie ze skórą. W miejscu, w którym ów kontakt nastąpił widać wysypkę, zaczerwienienie, a do tego miejsce swędzi. U dorosłych może wystąpić alergiczny nieżyt nosa i astma. Bardzo rozpowszechnione alergeny kontaktowe to: składniki kosmetyków, perfum lub leków stosowanych na skórę, elementy biżuterii wykonane z różnych metali, substancje chemiczne, wełna…

Uwaga: Alergia może także wystąpić po podaniu pewnych leków lub kontakcie z jadem owadów. Są to już o wiele poważniejsze przypadki, które mogą nawet zagrażać życiu.

Leczenie alergii

Alergia, to niestety choroba na całe życie. Oczywiście można minimalizować skutki, ale skłonność pozostanie. Leczenie polega na podawaniu leków (przeciwhistaminowych, przeciwzapalnych) i szczepionek odczulających (nie stosuje się ich w przypadku alergenów pokarmowych). Musi być prowadzone pod kontrolą lekarską i poprzedzone rozpoznaniem konkretnych alergenów, które wywołują niepożądane objawy. Ze swoim problemem zgłaszamy się do lekarza alergologa. Leczenie przeprowadza się zazwyczaj wtedy, gdy alergia jest nasilona lub gdy nie sposób wyeliminować z otoczenia czynnika uczulającego.

Jak sobie radzić bez leków?

Z alergią można żyć… to jasne. Na co zwracać uwagę, o czym pamiętać alby była jak najmniej uciążliwa?

  • Sprawdź, co cię uczula
    Najprostszą metodą jest wykonanie testów skórnych – szczególnie, jeśli podejrzewamy, że nasz problem dotyczy alergenów wziewnych. W przypadku pokarmowych i kontaktowych lepiej zrobić test z krwi.
  • Unikaj alergenów
    W przypadku składników kosmetyków czy produktów spożywczych by poradzić sobie z alergią wystarczy wyeliminować z diety czy otoczenia dany alergen, jak mleko krowie, orzeszki. Jeśli wiadomo, że uczula dany pyłek najlepiej nie wystawiać się na jego działanie.
  • Sprawdzaj kalendarz pyleń
    A to „działanie” trzeba sprawdzić korzystając z kalendarza pyleń. Pokazuje on, kiedy aktywność pylenia u danych roślin jest najwyższa. Wiedząc, że szczyt przypada na połowę czerwca i lipiec, możemy się odpowiednio przygotować – inaczej wyznaczyć trasę spaceru lub wziąć to pod uwagę myśląc o miejscu na urlop.
  • Pomyśl o preparatach bez recepty
    Po konsultacji z lekarzem, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, jak katar, kichanie, świąd, łzawienie i zaczerwienienie oczu, można pomyśleć o stosowaniu środków na objawy alergii dostępnych bez recepty. Są łagodne, a te nowej generacji nie wywołują senności.
Twoja ocena: 12345
Loading...Loading...

Pozostałe artykuły w kategorii: ABC płodności

zobacz wszystkie artykuły w tej kategorii

Nikt jeszcze nie skomentował artykułu. Bądź pierwszy!

Serwis Staraniowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pomóż nam rozwinąć portal Wyraź opinię, zasugeruj poprawki