14 produktów, które powinno znaleźć się w kobiecej diecie

dodany: autor: Agnieszka Kęsek Komentarze 0
8250081766_4742cdaabf_z

„Jesteś tym, co jesz” – tę starą prawdę zaczyna wyznawać coraz więcej osób. I chociaż obecnie pewne „mody żywieniowe” są jak te dotyczące ubioru – pojawiają się nagle, a po jakimś czasie ich czas mija – to niektóre przykazania pozostają niezmienne. Zalecenia takie, jak picie dużej ilości wody czy komponowania pełnowartościowych posiłków słyszał chyba każdy. I absolutnie każdy powinien się do nich stosować. Co jednak z dietą kobiet – czy powinna być inna niż ta męska? Jakich składników odżywczych musi dostarczać?

Stoliczku, nakryj się!

Zdrowa kobieca dieta nie różni się zbytnio od męskiej. Najważniejsze przykazania żywieniowe są uniwersalne i każdy, bez względu na płeć, powinien się do nich stosować. Panie mogą jednak lekko zmodyfikować swój sposób odżywiania i włączyć w menu więcej składników, które odpowiadają na typowo kobiece potrzeby: piękną skórę, włosy, mocne paznokcie, zmniejszenie znienawidzonego cellulitu… Co ważne, w przypadku starań o dziecko dieta stanowi bardzo ważny czynnik.

Co powinno znaleźć się w kobiecej diecie?

Ciężko wybrać tylko kilkanaście produktów – już samych warzyw w diecie powinno być przecież co najmniej tyle rodzajów! Wybrane produkty są jednak znane ze swoich dobroczynnych właściwości
i absolutnie powinny znaleźć się w kobiecym jadłospisie.

  1. Woda
    Woda to składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba wypijać około
    2 litrów dziennie. Jakie pozytywne skutki to przyniesie? Poprawę metabolizmu i ogólnego funkcjonowania poszczególnych organów, pomoc w redukcji cellulitu, nawilżenie skóry od wewnątrz, więcej energii.
  2. Kapusta kiszona
    To produkt, którego na szczęście mamy pod dostatkiem. Kapusta kiszona oczyszcza i wzmacnia organizm, poprawia odporność i funkcjonowanie przewodu pokarmowego, jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz przeciwutleniaczy (przeciwutleniacze „walczą” z wolnymi rodnikami, które są przyczyną szybszego starzenia się organizmu, miażdżycy, mogą też przyczyniać się do rozwoju nowotworów).
  3. Jajka
    Jeszcze nie tak dawno eliminowane z diety, gdyż miały „zbyt dużo cholesterolu”, dziś jajka wracają do łask. I bardzo dobrze! Zawierają bowiem dobrej jakości białko, na długo zaspokajają apetyt, są więc idealne dla osób chcących schudnąć. Ponadto regulują poziom cholesterolu, chronią oczy, zawierają dobre tłuszcze, a według niektórych badań zapobiegają nowotworom.
  4. Kasza jaglana
    Kasza jaglana nie bez powodu nazywana jest „królową kasz”. Zawiera dużo białka, witamin z grupy B, żelaza (jego uzupełnianie jest ważne dla kobiet, gdyż tracimy je podczas miesiączek), krzemu (reguluje metabolizm, poprawia wygląd skóry i włosów), przeciwutleniaczy. Jaglanka jest też zasadotwórcza, a więc pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, oczyszcza organizm oraz pomaga w pracy układu pokarmowego.
  5. Komosa ryżowa
    Być może najmniej znana w całym zestawieniu komosa ryżowa (tzw. quinoa) jest bogata w trzy niesamowicie cenne składniki odżywcze: białko, błonnik i przeciwutleniacze. Zawiera też wszystkie niezbędne aminokwasy, m.in. argininę (wzmacnia odporność), metioninę (wspomaga utratę tkanki tłuszczowej). Quinoa ma także sporo żelaza, cynku (wpływa na stan skóry i włosów) oraz zdrowe tłuszcze.
  6. Siemię lniane
    Najlepiej kupować całe ziarenka i w miarę potrzeb mielić je lub rozgniatać. Wtedy zachowa najwięcej własności odżywczych. A te są imponujące. Niepozorne siemię to kopalnia błonnika, zawiera też zdrowe, dobroczynne tłuszcze, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, wapń, magnez. Działa osłaniająco na przewód pokarmowy, reguluje perystaltykę jelit. Ma działanie przeciwutleniające, przeciwmiażdżycowe. Bardzo dobrze wpływa na skórę, włosy i paznokcie, może być używane nawet zewnętrznie jako odżywka do włosów czy kuracja dla paznokci.
  7. Orzechy
    Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze, błonnik, minerały, dodają energii. Po które warto sięgać? Z pewnością po włoskie, które poprawiają myślenie i podnoszą odporność oraz laskowe, bogate w witaminę E. Nerkowce poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci a pistacje mają bardzo dużo błonnika. Z kolei migdały obfitują w cynk, wapń i magnez. Mieszanka orzechów to dobry pomysł na przekąskę pomiędzy posiłkami, ale uwaga na ilość – garść w zupełności wystarczy.
  8. Oleje
    Nie sposób wybrać tylko jeden olej. Każdy ma bowiem nieco inny, choć równie pozytywny wpływ na organizm. Jednych można używać tylko na surowo, np. do sałatek, inne nadają się też do podgrzewania. Najzdrowsze oleje to m.in. oliwa z oliwek, którą stosujemy tylko na zimno (chroni serce, zapobiega osteoporozie i nowotworom, zawiera „witaminę młodości” czyli Wit. E) oraz olej kokosowy, dobry także do smażenia (przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie).
  9. Szpinak
    Dla niektórych to koszmar z dzieciństwa, inni kojarzą go wyłącznie z kreskówkowy Popeyem. Prawda jest jednak bliższa tej głoszonej przez rysunkowego żeglarza – szpinak naprawdę wzmacnia. Ma dużo przeciwutleniaczy, żelaza, kwasu foliowego, potasu, witamin z grupy B. Warto go łączyć z produktami bogatymi w wapń, co niweluje działanie zawartego w szpinaku kwasu szczawiowego, wpływającego odwapniająco na organizm. Tak więc do szpinaku dodajemy jogurt, ser, jajka.
  10. Brokuły
    Kolejny, klasyczny dziecięcy „koszmarek” i kolejny produkt, z którym każdy dorosły powinien się przeprosić. Brokuły mogą poszczycić się dużą zawartością witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika, białka, potasu, fosforu, witamin C, K, A, B. Wykazują także działanie moczopędne, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Zawierają również flawonoidy, czyli związki, które pomagają pozbyć się substancji rakotwórczych. Ważne, aby brokuły gotować krótko – dzięki temu nie stracą swoich właściwości.
  11. Łosoś
    Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą na naszych stołach. A szkoda! Łosoś jest obecny w tym zestawieniu jako ich godny reprezentant. Sięgać po niego warto bo zawiera dużo białka i dobrych tłuszczy (czyli omega-3 i omeg-6 o działaniu korzystnym dla układu krwionośnego, odporności,
    a także skóry, włosów i paznokci oraz przeciwnowotworowym), witaminy B, jod, potas, fosfor, selen, cynk.
  12. Awokado
    To kolejny produkt w tym zestawieniu, który dostarcza zdrowych tłuszczy. Awokado to owoc bardzo uniwersalny w kuchni – świetny dodatek do past, sosów, koktajli, kanapek… Jego spożywanie ma szereg pozytywnych skutków: obniża poziom złego cholesterolu, podtrzymuje długo uczucie sytości, zawiera dużo potasu, cynku, ma także mnóstwo witaminy E oraz kwasu foliowego i przeciwutleniaczy.
  13. Grejpfruty
    Grejpfruty poprawiają odporność organizmu, regulują też ciśnienie krwi. Polecane są także każdemu, kto dba o linię. Mają niewiele kalorii, a do tego przyspieszają przemianę materii, oczyszczają organizm i ułatwiają spalanie tłuszczu. Co ciekawe, bardzo ważna jest biała, gorzkawa skórka, której nie warto usuwać.
  14. Jagody i owoce jagodowe
    Jagody (borówki) są znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i bakteriobójczych. Poprawiają także trawienie, oczyszczają organizm i regulują poziom cukru we krwi. Wzmacniają odporność i wpływają dodatnio na pracę mózgu. Chronią także, podobnie jak żurawina, przed infekcjami dróg moczowych.
Twoja ocena: 12345
Loading...Loading...

Pozostałe artykuły w kategorii: ABC płodności

zobacz wszystkie artykuły w tej kategorii

Nikt jeszcze nie skomentował artykułu. Bądź pierwszy!

Serwis Staraniowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pomóż nam rozwinąć portal Wyraź opinię, zasugeruj poprawki