10 przepisów na dania dobre dla twojej płodności

dodany: autor: Agata Cygan-Kukla Komentarze 0
dietapłodności

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z faktu, że dieta ma nieoceniony wpływ na naszą płodność. Starania o dziecko najlepiej więc zacząć – od kuchni! Przedstawiamy 10 przepisów, które warto włączyć do swojego menu, starając się o maleństwo.

O tym, jakie składniki warto włączyć do swojego jadłospisu, starając się o dziecko, pisaliśmy dla was tutaj. Dzisiaj przedstawiamy kilka prostych  i nieco bardziej wymyślnych przepisów na konkretne dania, które – nie dość, że świetnie smakują – wspierają naszą płodność.

Wzmacniające śniadanie

1. Kanapki z awokado, jajkiem i pomidorami

Na początek coś na śniadanie – prosto, szybko i smacznie. Czego potrzebujemy? Kilka kanapek chleba pełnoziarnistego, awokado, jajka, pomidorki koktajlowe (ewentualnie zwykłe) oraz dodatki, np. pietruszka, pieprz, sól – według uznania.

Jajko smażymy na patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu przez kilka minut do czasu, aż zupełnie się zetnie. Wybieramy miąższ z awokado i rozdrabniamy go widelcem na pastę. Tak powstałym sosem smarujemy kanapki. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub plasterki i posypujemy pietruszką. Na koniec wykładamy na kanapki jajko sadzone i doprawiamy.

dietapłodności1

 2. Owsianka z jabłkiem i imbirem

Kolejna propozycja na śniadanie, która sprawdzi się zwłaszcza w nadchodzące, jesienne poranki, to rozgrzewająca owsianka z jabłkiem i imbirem. Czego potrzebujemy na jedną porcję? Około 3 łyżki płatków owsianych, 1,5 łyżki otrębów owsianych, 1 łyżka siemienia lnianego, pół łyżki migdałów, łyżeczka cynamonu, kawałek świeżego imbiru, jabłko i szklanka mleka.

Płatki owsiane, otręby, siemię̨ i migdały gotujemy na mleku z dodatkiem cynamonu i imbiru. Po przełożeniu do miseczki wkrawamy jabłko. Gotowe i zdrowe!

Pożywne zupy

3. Zupa brokułowa

A teraz propozycja na pierwsze danie – pyszna zupa brokułowa. By ją przyrządzić potrzebujemy pół  kg brokułów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 litr bulionu warzywnego, 50 ml jogurtu naturalnego, czerwoną cebulę, por, sok z limonki, garść płatków migdałowych, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.

Czosnek, cebulę i por siekamy w drobne kawałki i szklimy na oliwie z oliwek. Brokuły dzielimy na różyczki i dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Gdy zupa lekko przestygnie miksujemy, doprawiamy i ozdabiamy jogurtem oraz migdałami.

4. Krem marchewkowy

Potrzebujemy pół kilograma marchwi, 1 imbir, 1 l bulionu warzywnego, 1 czerwoną cebulę, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 pomarańczę i  płatki migdałowe.

Cebulę i czosnek siekamy i smażymy na oliwie z oliwek. Marchew kroimy w kostkę lub trzemy na tarce i dodajemy do całości. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i starty imbir. Zupę miksujemy na krem i posypujemy płatkami migdałowymi.

dietaplodnosci2

Sycące dania

5. Łosoś z sałatką włoską

Do przygotowania tego dania potrzebujemy: około 150 g świeżego łososia, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, pietruszkę, 20 g sałaty, 20 g pomidorków koktajlowych, 25 g sera mozarella, czerwoną cebulę, sok z połowy limonki, przyprawę do sałatek i garść kiełków.

Na początek mieszamy ze sobą musztardę, miód, połowę oliwy z oliwek i posiekaną pietruszkę. Łososia układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy tak przygotowanym dipem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy sałatę, którą polewamy pozostałą oliwą, sokiem z limonki oraz posypujemy gotową przyprawą. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a ser w plastry. Cebulę siekamy. Całość dodajemy do upieczonej ryby.

6. Soczewica z kaszą jaglaną

Potrzebujemy około 200 g soczewicy i 200 g kaszy jaglanej, 1 cebulę oraz dodatki: pieprz, sól, majeranek i kminek.

Soczewicę dokładnie płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin, po czym gotujemy na półmiękko. Następnie dodajemy dwukrotnie sparzoną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotujemy wszystko do miękkości. Poszatkowaną cebulę podsmażamy na smalcu i wrzucamy do soczewicy z kaszą jaglaną wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem, kminkiem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy, wkładamy do natłuszczonej brytfanny i w nagrzanym do 180 °C piekarniku pieczemy około 25 minut.

Coś na podwieczorek

7. Koktajl z jarmużu

Na jedną porcję potrzebujemy około: garść jarmużu, 1 łodygę selera naciowego, 1 korzeń pietruszki, 1 pomarańczę, 1 gruszkę, szklankę puree z dyni oraz 1 łyżeczkę siemienia lnianego.

Blendujemy wszystko z dodatkiem wody.

8. Krem gruszkowo-pietruszkowy

Na jedną porcję wystarczy: pół litra wody, korzeń pietruszki, gruszka, mały plaster selera korzeniowego i pół awokado.

Na małym ogniu gotujemy pod przykryciem w wodzie pietruszkę, gruszkę i seler. Dodajemy małą szczyptę soli, pieprzu i curry. Po około pół godziny blendujemy. Wkrawamy awokado.

Lekka kolacja

9. Sałatka z burakiem i serem kozim

Na jedną porcję potrzebujemy: buraka, pół awokado, 3 garści rukoli, 1 plaster sera koziego, pół garści suszonych pomidorów, 1 łyżeczkę sezamu i 1 łyżkę pestek dyni.

Buraka obieramy i kroimy w plastry, po czym wstawiamy do parowaru na około 25 minut. Rukolę mieszamy z pokrojonym serem kozim, pomidorami i awokado. Po wystygnięciu kroimy buraka i dodajemy do sałatki. Ziarna sezamu i pestki dyni prażymy i posypujemy całość. Doprawiamy do smaku.

10. Sushi z łososiem i awokado

Nieco bardziej wymyślne danie, ale warto się na nie pokusić od czasu do czasu. Czego nam potrzeba? Listek alg morskich, 100 g ryżu, 1 łyżka octu ryżowego, sos sojowy, pół limonki, 20 g świeżego ogórka, 20 g czerwonej papryki, 50 g wędzonego łososia i 50 g awokado.

Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Gdy nieco przestygnie dodajemy łyżkę octu i odkładamy do przestygnięcia. Na macie do sushi kładziemy listek alg morskich. Wykładamy go ryżem, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Paprykę i ogórek kroimy w kostkę, a awokado miksujemy razem z sokiem z limonki. Na ryż wykładamy pasek papryki, ogórka, kawałków łososia i przykrywamy musem z awokado. Zwijamy w rulon i kroimy na kawałki. Przed samym podaniem polewamy sosem sojowym.

dietaplodnosci3

Życzymy smacznych starań o dziecko!

Twoja ocena: 12345
Loading...Loading...

Pozostałe artykuły w kategorii: ABC płodności

zobacz wszystkie artykuły w tej kategorii

Nikt jeszcze nie skomentował artykułu. Bądź pierwszy!

Serwis Staraniowy.pl ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Zamieszczone tu materiały w żadnej mierze nie zastępują profesjonalnej porady medycznej. Przed zastosowaniem się do treści medycznych znajdujących się w naszym serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Pomóż nam rozwinąć portal Wyraź opinię, zasugeruj poprawki